ROOKVRIJ

6 april 2018

GESCHREVEN DOOR REDACTIE

UTRECHT – Nu vinden de kinderen van Marjolein de Boer-Reinders sigaretten nog vies en stinken, maar tegen de tijd dat ze in de puberteit raken, denken ze daar wellicht anders over. Daarom hoopt ze dat roken over een paar jaar uit het straatbeeld verdwenen is. Samen met andere vrijwilligers van de Utrechtse voetbalclub DESTO heeft ze de eerste stap daartoe gezet: de voetbalclub is vanaf morgen namelijk rookvrij.
“Er wordt minder gerookt dan twintig, dertig jaar geleden, maar je ziet dat er nog altijd langs de lijn wordt gerookt. Dat past natuurlijk niet bij een sportclub en met het rookvrij maken van DESTO hopen we een signaal af te geven.”
Het is niet een fervent clubje niet-rokers dat zich daar druk om maakt, benadrukt De Boer-Reinders. “Onze groep vrijwilligers bevat zowel rokers als niet-rokers. Ik vind het mooi dat zij daar ook een bijdrage aan leveren en inzien dat het anders moet. Het is nu eenmaal een ongezonde gewoonte, dus laten we met zijn allen proberen dat te verminderen.”

GEMEENTE
De gemeente Utrecht maakt zich ook hard voor het rookvrij maken van sportterreinen. Afgelopen maand tekende Utrecht een partnerovereenkomst met De Alliantie Nederland Rookvrij. Eind 2016 werd er al een motie aangenomen die ervoor moet zorgen dat de Utrechtse sportterreinen zo veel mogelijk rookvrij gemaakt worden.
Bij DESTO zijn rokers overig nog wel welkom. Zij kunnen hun sigaret opsteken op een daarvoor aangewezen plek achter het paviljoen, buiten het zicht van sportende kinderen.

 

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Categorie├źn