Onze club

Bestuur

PositieNaamTelefoonMobiel
VoorzitterHennie van Veenendaal030-29457150646628426
SecretarisHennie Hamoen0624711920
PenningmeesterRonald Veldman0653283805
WedstrijdsecretarisRob de Greef0650628101
Wedstrijdsecretaris Ria Weerdestijn0646318888
LidRien van Plateringen030-24150900614178895

Leiders

PositieNaamMobiel
Leider 2e ElftalStoffer Vlap0642759753
Leider 2e ElftalPaul van Veenendaal0627410847
Leider 3e ElftalDave Eikelenboom0655931535
Leider 4e ElftalDouwe van de Vinne0614432149
Leider 35+1Fred Engelsman0652401059


Eminent Boys

Eminent Boys bestaat 60 jaar. Omdat veel van onze leden weinig of niets van het verleden afweten lijkt het ons wel interessant om in het verleden te spitten. Ik zal proberen een globaal overzicht te geven van deze 60 jaar.

Eminent Boys werd in 1960 opgericht op de motoren fabriek E.M.I. hetgeen Elektrische Mechanische Industrie betekende.

Als je het heden met het verleden gaat vergelijken kom je natuurlijk altijd tot opmerkelijke verschillen. De contributie bv. was toen f 1,50 per maand en voordat de wedstrijd kon beginnen Mail0055moest men meestal eerst de handen uit de mouwen steken. Die werkzaamheden bestonden uit: lijnen trekken, netten repareren,het houtwerk bijspijkeren, het veld en de “kleed lokalen”keutel vrijmaken want er liepen doordeweeks geiten op ons veld. Bovendien moest je zelf je waswater meenemen omdat het enige alternatief slootwater was. Als je geluk had kon je van Gijs Morren water krijgen want die nam meestal een grote jerrycan mee in zijn auto. Een clubhuis? Het woord bestond toen nog niet eens. Ons “home” was toen café De Toren aan het einde van de Croeselaan.

We begonnen als zomeravond vereniging en we speelden in de Johannapolder. Onder de oprichters was ook ene Jaap Baarspul, deze man was in de beginjaren voorzitter, trainer, penningmeester, secretaris enz.. Bekende namen uit die tijd zijn: Joop Sleurink, Joop Hirt, Ton Casandar, Frans Polman, Cor van Ledden, Otto Koetsier, Willem Draayer, Bob Straub, Joop Kreeftemeijer, Adrie en Johan van de Brink, Max Smit, Gijs Morren, en Arie Abels die nog steeds actief is. Als we Arie mogen geloven was het een gezellige tijd. Hij vertelt:

We gingen om het jaar een dagje naar Tegelen en voetbalden dan tegen de fabriek Giessen, na de wedstrijd werd er meestal een feestje gebouwd. Toen ze een keer bij ons waren wilden drie van hun leden wel eens het zandpad zien, de bus terug hebben ze toen nooit meer gehaald.

In 1965 zijn we gestart in de zaterdagmiddag competitie. Toen bestond de afdeling uit 3 klassen, wij begonnen dus in de 3de klasse. De eerste jaren bleven wij in de Johannapolder spelen met 2 elftallen. Jaap Baarspul was toen zoals al gezegd penningmeester, hij regelde alles, als het veld moest worden gemaaid meldde hij zich op het werk ziek en ging met de handmaaier het hele veld doen. Praktisch onbegonnen werk, maar hij deed het gewoon. De toenmalige voorzitter en secretaris waren dit alleen in naam, want zoals gezegd Jaap was Eminent. Onze eerste officiële trainer was Jaap Hoogland, voor de ouderen onder ons bekend als de stormram van Holland. Oefenstof had hij niet zoveel, toch wist hij op zijn manier de jongens te motiveren, althans degenen die dit pikten. Arie Abels en Ruud Klijn lagen nogal eens met hem in de clinch over zijn benadering. Bij gebrek aan een trainingsveld, in de winterperiode, trainden we ’s woensdags op de Weg der Verenigde Naties (Kanaleneiland) op het sintelveld waar een paar stoelen stonden. Na afloop bezweet en wel op de fiets of brommer naar huis wat niet zo bevorderlijk was voor de gezondheid. maar wij wisten niet beter dus dat deden we gewoon. We hebben er dus ook nooit wat van gekregen. Image0013.PDF-1

In die periode werd er door diverse jongens de toto huis aan huis opgehaald in de wijk De totosecretaris die via eerder genoemd persoon Jaap bij de club is gehaald, rommelde maar wat aan met het geld, zozeer zelfs dat de club bijna ten gronde ging aan deze man. Door o.a. ingrijpen van Adrie van de Brink, Max Smits en Gijs Morren, die tussentijds in het bestuur waren gekomen, is die crisis toen opgelost, door veel gepraat van voornoemde personen. Na die moeizame periode begonnen we echt een clubje te worden.

Het seizoen 1969/’70 verhuisden we naar Tuindorp-Oost waar we 1 jaar samen met FC Majella een veld eens in de veertien dagen hadden. We hadden toen 3elftallen dus dat kon nog net.
Een kantine of zoiets wat er op leek was er niet, wij bleven verzamelen in café “De Toren” (aan het einde van de Croeselaan) waar we na de wedstrijden ook terug kwamen. Het jaar daarna gingen we naar de overkant bij sc.Domstad spelen, het clubhuis van deze vereniging bestond uit een groene keet, meer was het niet, met een potkachel waar we s’ winters omheen zaten met een glaasje bier/limonade.

In het seizoen 1971/’72 werden we kampioen van de 3de klasse en promoveerden naar de 2de klasse waar we onderin meededen en weer zouden degraderen naar de 3de klasse. Omdat er een klasse (4de) bijkwam konden we toch in de 2de klasse blijven.

De groene keet werd vervangen door een heus clubhuis van steen. We hebben daar 6 jaren als semi-bewoner van het clubhuis gebruik gemaakt. Daar organiseerden we ook onze eerste activiteiten t.w.: Bingoavonden, kaartavonden, carnaval (zie foto) en zelfs puzzelritten op zondag.

Aan inkomsten van ons had Domstad geen gebrek, maar om een percentage van de omzet te krijgen was niet te praten. Domstad werd dus groter en Eminent Boys stond stil en zoals het gezegde luidt stilstand is achteruitgang. We besloten toen om zelf een clubhuis te bouwen op het complex naast Domstad. Om de financiële middelen rond te krijgen hebben we schuldbewijzen uitgegeven. Dit hield in dat je zo’n bewijs kocht voor bijvoorbeeld Fl. 25,00, 50 of 100 gulden. Er werden dan eens per jaar diverse nummers uitgeloot zodat je je geld weer terug kreeg met rente. Velen van ons hebben nooit of maar gedeeltelijk ingewisseld, wat een welkome bijkomstigheid was.

De bouw van het clubhuis werd door de aannemer casco neergezet en door de toenmalige leden afgewerkt, meestal avond aan avond en ook nog hele zaterdagen.